Gløgg
Hjemmelavet gløgg er virkelig godt og værd at bruge den smule tid på, som det tager at lave den. Det er ren julefryd hele december.
Jeg er vild med den krydrede gløgg, som smager af den reneste jul, tilsat portvin, rom og masser af gode sager til at blande op med rødvinen. Det er en toplækker og krydret gløgg ekstrakt.
Den er stærk! Den er krydret og den smager simpelthen helt perfekt og skal nydes med lidt omtanke … ♡
Prøv også: Min bedste opskrift på æbleskiver >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 1.5 liter
Vil du gerne have billede på udskriften?Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Gløgg ekstrakt
- 1 vaniljestang
- 200 g sukker
- 200 g muscovadosukker
- 0,50 tsk muskatnød, fintrevet
- 20 hele nelliker
- 4 kanelstang
- 10 kardemommekapsler, frøene herfra
- 10 peberkorn
- 1 tsk allehånde
- 5 stjerneanis
- 1 lakridsrod, (kan undlades, eller tilføjes flere hvis man er til mere lakrids)
- 25 g ingefær, skåret i tynde strimler
- 3 dl appelsinjuice, friskpresset
- 1 øko citron, skåret i skiver med skal
- 2 øko appelsin, skåret i skiver med skal
- 1 dl snaps, smagsneutral (kan undlades)
- 1,50 dl mørk rom
- 6 dl portvin
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Fordel vaniljekorn i sukker og kom det i gryden, sammen med den tomme vaniljestang, muscovadosukker, muskatnød, nelliker, kanelstænger, kardemommefrø, peberkorn, allehånde, stjerneanis, lakridsrod, ingefær og appelsinjuice.
Rør det godt sammen og varm langsomt op til kogepunktet til sukkeret er smeltet. Lad det koge i 5 minutter og tag gryden af varmen.
Hæld gløggekstrakt, inkl krydderier og appelsin- og citron i skiver samt snaps, rom og portvin., i et par store skoldede og rengjorte patentglas med låg og lad det trække i et køligt rum i 1-3 uger. Smag gerne til undervejs og rør med en ren skoldet ske. Hvis du oplever at bitterheden fra citrusskal eller stjerneanis smager for meget igennem efter nogle dage eller uger, så kan de tages fra.
Efter 3 uger
Si gløgg essensen først gennem en fintmasket sigte og dernæst gennem et rent klæde for en helt klar gløgg. Kasser fyld og krydderier.
Opbevar ekstrakten i en ren skoldet flaske.
Servering af gløgg
Lun 2 dl rødvin pr glas i en gryde til den akkurat når kogepunktet. Sluk varmen, kom 1/2 dl gløgg ekstrakt i pr 2 dl rødvin og hæld på glas. Server med hakkede mandler og rosiner udblødt i rom
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad














Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Jeg har brugt din opskrift i flere år, og den er fremragende.
Jeg har lige slået den op igen og fået øje på en detalje, som jeg er i tvivl om:
Lige under overskriften ” Gløgg ekstrakt” skriver du: “Antal 1,5 liter” Betyder det, at gløggekstrakten rækker til 1,5 l i færdig stand, inkl. rødvin, – eller er det udelukkende mængden af gløggekstrakt, der er 1, 5 l?
Hej Maien
Det er jeg glad for at høre! Jeg får cirka 1,5 liter gløgg ekstrakt af opskriften, som så skal blandes med rødvin efterfølgende til servering.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Hvad for en portvin bruger du?
Tawny eller Ruby?
Hej Henrik
Begge smager rigtig godt til gløgg, det er testet :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Hvor klar kan man få ekstrakten.
Jeg har kørt den gennem et klæde, men den er stadig “kaffe med mælk” grumset.
Hej Thomas
Efter den er filtreret og når den får lov at stå på flaske i en uges tid, så bliver den mere klar, da en del af det meget fine ‘grums’ bundfældes.
Lidt som med en god gammel portvin.
God fornøjelse, jeg håber du synes godt om den :)
Kh Ann-Christine
Syntes ikke jeg har fået så god en smag i år.
Har du erfaring med, at man evt. efter filtrering kan tilsætte f.eks. mere sukke tog kanel?
Hej Thomas
Fordi den ikke er krydret helt nok? – den vil udvikle smagen over flere dage også efter den er sigtet.
men du kan også koge lidt appelsin saft op, røre sukker og krydderier i og smage til med dette til den er som du ønsker. Det kan man sagtens gøre – er det mest krydderierne du ikke synes har fået godt nok fat, så kan du også komme en kanelstang, et par hele nelliker, peberkorn mv i gløgg ekstrakten og blot lade det synke mod bunden, så behøver det ikke nødvendigvis at blive sigtet fra før den sidste rest skal bruges.
Kh Ann-Christine