Klassisk andesteg med æbler og svesker
En klassisk andesteg med svesker og æblefyld smager vidunderligt og særligt når den serveres ved juletid med alt det gode klassiske tilbehør til.
Æbler og svesker fyldt i en andesteg er nok den mest klassiske måde at lave juleand og de saftige sødmefyldte svesker og æbler er også skønne til. Har du lyst til at prøve en anden version eller skal lave to ænder til jul, så vil jeg også anbefale min opskrift på langtidsstegt and med appelsin. Den er også virkelig skøn, vi laver altid den ene Mortens Aften og den anden juleaften.
Læs også: liste til planlægning af julemiddagen >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 1 stk.
Vil du gerne have billede på udskriften?Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Klassisk andesteg med svesker og æble
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad
- 1 and, ca. 3 kg
- salt og friskkværnet peber
- Fyld til anden
- 4 æble, skåret i tern
- 200 g svesker
- 3 rødløg, i både
- Til bradepanden for tilberedning af andefond
- indmad fra anden
- 4 gulerødder, skåret i grove tern
- 5 stængler bladselleri, skåret i grove stykker
- 1 porre, skåret i grove stykker
- 2 rødløg, i grove tern
- 4 laurbærblade
- 5 stængler frisk timian
- 1 liter vand til at fylde bradepanden halvt op
Fremgangsmåde
Tag anden ud af køleskabet, 1 time før den skal tilberedes. Rengør og soigner anden og dup den ind- og udvendigt med køkkenrulle. Bland salt og friskkværnet peber i en skål og gnid anden indvendigt og udvendigt med salt og peber.
Fyld anden med æbler, svesker og rødløg. Pres ikke fyldet for meget og gem hellere lidt til bradepanden. Luk åbningen med et par kødnåle. Læg anden i en dyb bradepande med brystet vendt ned. Sæt i en kold ovn ved 125 grader almindelig ovn (ikke varmluft) og steg anden i en time.
Læg derefter anden på en rist med brystet opad. Læg indmad fra anden, samt gulerødder, bladselleri, rødløg, resten af æble/sveskeblandingen, laurbærblade og timian i bradepanden. Fyld bradepanden halvt op med vand og lad den stege videre i 2 timer stadig ved 125 grader. Hæld væde fra bradepanden over anden hver halve time.
Hæv herefter temperaturen til 150 grader og fortsæt stegningen i yderligere 1 time. Hæld fortsat væde fra bradepanden over anden hver halve time. Sæt evt. et stegetermometer i anden og hold øje med kernetemperaturen. Efter 1 time eller når kernetemperaturen på anden er 65 grader, hæves temperaturen til 225 grader. Lad anden stege videre i ca. 20 minutter, eller til kernetemperaturen er på ca. 74-75 grader.
Tjek med en kødnål, om anden er færdigstegt. Saften, der løber ud skal være klar.
Tag anden ud af ovnen, sæt den på et stort skærebræt og sigt alt indholdet fra bradepanden i en gennemsigtig skål. Sæt skålen med sigtet fond og fedt på køl, mens anden parteres og anrettes i et fad. Dæk andestykkerne med folie og et rent klæde til den skal serveres, det holder på varmen.
Fjern fedt fra andefonden og tilbered julesaucen.
3 kg and passer til 4-6 personer
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad













Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Tak for en dejlig opskrift
I år vejer vores and 4,5 kg – hvad betyder derfor stegetiderne?
Og kan jeg stege uden stegetermoteter?
Venlig hilsen
Maria
Hej Maria
Du kan godt stege den uden stegetermoter, så skal du blot være lidt ekstra obs på at bruge din fornemmelse for hvor langt stegen er + du kan prikke den med en kødkål og så skal saften gerne være klar og ikke rød. Jeg ville give den 30-60 minutter ekstra ved 125 grader og tro det er nok, ellers vil jeg give den lidt ekstra til sidst til skindet er sprødt og den er perfekt gennemstegt med klar saft
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej AC. Jeg følger din opskrift til punkt og prikke. En time med brystet nedad. To timer med bryst opad på 125 gr. Nu klar til at iværksætte en time på 150
Gr. MEN, kernetemperaturen er allerede meget højere end i din opskrift. Pt 76 gr og den har hverken fået 150 eller 225 gr endnu.
What to do – om ikke andet, så så jeg ved hvad jeg skal gøre hvis det samme sker for juleanden.
Anden vejer 3kg.
TUSIND TAK for råd og vejledning.
Hej Ida
Det kan variere lidt med tiden, alt afhængig af ovn og and. Hvis den stiger for hurtigt i temperatur, så kan du springe de 150 grader over, og blive give den 225 grader tilsidst til skindet er sprødt.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tag lige og tjek din opskrift. Noget af det er streget ud, hvis man ikke gør det, får anden kun 3 timer ved 125 grader, og tilberedningstiden er nede på 4 timer.
Hvilke æbler bruger du? Jeg har lavet mange ænder, og der er ikke plads til 4 af de madæbler, jeg plejer at bruge.
Hej Jens
Overstregningen kommer af at du har klikket på et afsnit i fremgangsmåden, det kan du blot klikke væk igen selv.
Det er en funktion, som gør at man kan have overblik over hvor langt man er med madlavningen.
Jeg bruger blot de æbler vi har, det behøver ikke være en bestemt sort men kan fx være elstar, gala, pigeon osv. størrelsen og mængden kan derfor variere lidt efter sort
Glædelig jul
Kh Ann-Christine