Indisk dhal med raita


Dhal er en af de store favoritter, både her på Valdemarsro og hjemme omkring mit eget spisebord med min familie. Det er en skøn krydret indisk ret, som både er budgetvenlig og så fyldt med god smag, at man bliver overrasket første gang, man smager den.
Jeg er meget begejstret for det indiske køkken i det hele taget, og ikke mindst over at man med en portion tørre linser og en masse krydderier, kan frembringe den mest smagfyldte, fyldige, mættende ret, som – hvis vi skal være helt ærlige – måske ikke ser ud af så meget sådan rent visuelt, men som i den grad vinder på smagen.
Prøv også: Ugentlig madplan med indkøbsliste >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Indisk Dhal med raita
- 4 fed hvidløg, finthakket
- 2 spsk ingefær, frisk, fintrevet
- 3 tsk mediumstærk karry
- 1 spsk stødt spidskommen
- 0,50 spsk stødt koriander
- 0,50 tsk stødt kardemomme
- 0,50 tsk chiliflager
- 6 dl grøntsagsbouillon
- 200 g røde linser
- 800 g hakkede tomater
- 2 spsk olivenolie
- Raita
- 1 håndfuld frisk mynte, finthakket
- 2 dl græsk yoghurt 10 %
- 0,50 agurk, groftrevet
- 1 fed hvidløg, presset
- 0,50 tsk stødt spidskommen
- salt og friskkværnet peber
- Tilbehør og toppings
- 1 håndfuld frisk koriander
Varm olien i en stor gryde ved middelvarme og tilsæt hvidløg og ingefær og rør rundt i 1 minut.
Tilsæt herefter karry, spidskommen, kardemomme, koriander, og chiliflager og svits krydderierne af i et minuts tid under omrøring.
Skyl linserne i en sigte og kom dem i gryden sammen med grøntsagsbouillon og hakkede tomater.
Lad det simre under låg i 30-45 minutter. Rør jævnligt i gryden og tilsæt eventuelt lidt ekstra grøntsagsbouillon, hvis den bliver for fast. Smag til med salt og server retten i dybe skåle med koriander på toppen.
Server kølig raita.
Raita
Rør alle ingredienserne til raita sammen og smag til.

mens jeg laver mad
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej
Dahl opskriften bliver ret vandig bare med tomaterne og bouillon,
er der i opskriften evt. udeladt kokosmælk?
:-)
Hej Channe
Jeg er ikke helt med på hvad du mener? Jeg kommer ikke kokosmælk i denne opskrifte, og opskriften er nøjagtigt beskrevet som jeg laver den.
De røde linser vil jævne retten under tilberedningen, men det er en suppe, så den skal være lidt en mellemting mellem suppe og grød i konsistensen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg lavede retten den anden dag, den blev god, men lige en tand for stærk/bitter, prøvede justere den med extra salt og sukker, men syntes ikke det hjalp meget. Jeg kan ikke helt regne ud om hvilken krydderi der måske skulle justeres lidt ned på, for syntes ikke den var chilistærk. Kan du evt komme med et bud, jeg brugte Mutti øko hakkede tomater og de er altid ‘sødlige’ (hvis jeg skal tænke det bud om bitre tomater i kommentar-tråden) og jeg anvendte halvt herbamare boullion og halvt kyllingefond. Jeg er rigtig umami-glad i mit køkken og ville ønske vide hvor jeg kan justere på smagen til næste gang.
Hej Malene
jeg tror det er din karryblanding som du skal justere til. Lyder det sandsynligt?
Der er meget stor forskel på hvordan forskellige karryblandinger smager, så jeg tror du kan justere ned til halv mængde og i stedet smage til med mere, eller med mere af de andre krydderier i retten.
Kh Ann-Christine
Det lyder faktisk rigtigt, den bitre smag kunne komme fra mængden af karry’en. Hvilken karry bruger du til denne Dahl og måske i al almindelighed? Tak for svar, ELSKER og bruger virkelig mange af dine opskrifter og retter i min hverdag, tak.
På dit billede ser det ud som om at du serverer ris til din dahl. Er det korrekt?
Det gør jeg nogle gange, som ikke altid – derfor er risene heller ikke med i ingredienslisten og fremgangsmåden, da det ikke er et must.
Kh Ann-Christine