Porretærte


Porretærte er lidt af en klassiker og det er både nem og lækker aftensmad.
Jeg servere gerne tærten med en god salat til, alt efter årstiden. I påskeferien spiste vi den en aften med denne lækre fyldige salat med grønkål og edamame + en skål gnavegrønt til Julie og Johan.
Virkelig lækkert!
Jeg deler lidt flere tips til variation af tærten under opskriften.
Prøv også: Opskrifter på flere skønne madtærter her >>
Porretærte
- Grov tærtedej
- 50 g fuldkornshvedemel
- 125 g hvedemel
- 100 g smør
- 3 spsk vand
- 1 tsk salt
- Fyld til Porretærte
- 4 porre, skåret i ringe
- 50 g bacon, sprødstegt og grofthakket
- 3 æg, sammenpisket
- 1 dl mælk
- 200 g hytteost
- 50 g parmesan, friskrevet
- 1 knivspids muskatnød, fintrevet
- salt
- sort peber
Tærtedej
Bland hvedemel og fuldkornsmel med salt og smuldr smør i melblandingen. Saml dejen med vand og lad dejen hvile i en skål i køleskabet i 30 minutter.
Rul dejen ud og tryk derefter dejen ud i en smurt tærteform. Prik hul i dejen med en gaffel og forbag den i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 10 minutter.
Fyld
Skær den bunden og den grønne del fra porrerne.
Pisk æg, mælk, hytteost, parmesan, muskatnød, salt og friskkværnet peber sammen med et piskeris og vend porre og bacon i fyldet. Fordel i den forbagte tærtebund.
Bag tærten i 30-35 minutter i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft, til æggemassen er stivnet.
Ja, det er i sandhed en klassiker. Den var tit på bordet, da jeg var barn i 1980’erne? Og den er faktisk kommet igen hos mig nu, selvom børnene ikke er så vilde med det. Det komme forhåbentlig. Mine forældre havde dog det tvist, at porre (og løg som de også puttede i) blev svitset i karry på panden og så blev, der drysset mandler over tærten til sidst inden den kom i ovnen. Det smager godt! Så bare til inspiration?
Uhmm, det lyder også dejligt! Den må prøves med karry og mandler :)
Skøn dag til dig
Kh AC
Jeg kommer porreringene på en pande og småsteger dem let i smør (middel varme), inden de kommer i tærten. Jeg smører også tærtebunden med en lille smule (stor teskefuld) grov sennep efter forbagningen. Giver en virkelig dejlig smag til tærten; så udelader jeg til gengæld bacon.
Kan jeg lave bunden færdig og fryse til senere brug ?
Tak for altid god inspiration ?
Hej Susanne,
ja, det vil vdu fint kunne gøre
Kh AC
Skal de porrer virkelig ikke forsteges/koges ?
Nej, det gør jeg ikke :) – men det vurdere du endelig bare selv om du synes det er bedst
Kh AC
Tak for dejlig opskrift til min porre tærte :)
Hejsa ?
Hvilken str. tærteform har du brugt?
Den passer både til 24 og 26 cm
Kh AC
Hej Ann-Christine! :)
Virkelig lækker tærte! Første gang lavede jeg dejen kun med hvedemel, og den blev super blød og smidig og var god i ovnen. Da jeg begyndte at bruge fuldkornshvedemel også, begyndte dejen dog at smuldre og krakelere, de sidste to gange jeg forsøgte at rulle den ud. Hvordan tror du, det kan være?
Hej Sara,
Det er dejligt at høre :)
Den bliver mere porøs med fuldkorn, så jeg plejer at mikse det med ca 1/3 fuldkorn og 2/3 hvedemel, så er den nem at arbejde med.
Kh AC
Hvor lang tid kan dejen holde sig i køleskabet inden man bager den? Kan dejen fryses ned ubagt?
Det kunne være rart at kunne arbejde lidt forud :)
Ja, den kan fint holde sig på køl i 2-3 dage og kan også fryses ned.
Kh AC
Hej igen
Tak for svar. Har du et bud på hvor længe den kan være frosset med?
På forhånd tak og i øvrigt tusind tak for generelt nemme og velsmagende opskrifter ?
Omkring 1 måned kan den fint.
Mange tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Jeg kommer aldrig bacon på, så er det jo en bacon/porretærte, hvilket såmænd er udmærket.
Mine porrer, bliver blancheret i 5 min. før de bliver blandet med ost/æg, det giver en mere jævn tærte, ellers er min opskrift identisk?
Hej….
Jeg ville høre om man kunne lave disse tærter dagen før man skal bruge dem, og så gen-opvarme dem?
Bliver de kedelige/tørre hvis man gør sådan?
Hilsen Mark (hovedansvarlig for madlavning i husstanden :-) )
Hej Mark,
De kan sagtens bages dagen før og lunes inden servering, og du kan også fryse dem ned, tø dem op på køkkenbordet eller i køleskabet og varme dem igen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Bedste porretærte på nettet. Mums. Har prøvet rigtig mange men denne er lige efter min smag. Som mange af dine andre opskrifter. Takker
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen
Skøn weekend til dig
Kh AC
Jeg lavede den her i aftes og det var så lækkert! Jeg byttede bacon ud med soltørrede tomater plus et strejf af røget paprika som foreslået. Og så karamelliserede jeg porrerne lidt på panden inden i de røg i fyldet.
Mht porøs dej, som jeg kan se en anden har nævnt… Jeg har tit svært ved at rulle tærtedej ud efter den har været i køleskabet. Så jeg ruller den ud med det samme, lægger den i formen og sætter så formen med dej på køl i stedet – det synes jeg er lettere og får sprød dej hver gang.
Hej steger du bacon? først og giver porre en kort kogetur?
Tak 🌞
Sprødstegt bacon står i opskriften.
– porre giver jeg ikke et opkog først, men blot helt som beskrevet i opskriften :)
Kh AC
Nem opskrift. Jeg brugte en rest fint skåret sortfodsskinke, som jeg ristede, og lidt blå ost ( a la gorgonzola ) i stedet for parmesan. Den var rigtig god, både kold og varm.
Jeg synes også det er nemmere at rulle den ud med det samme. Har også tit stået med en dej der krakelerer, jeg synes det hjælpe at tilføre lidt ekstra vand for at gøre dejen mere smidig.
Den ser lækker ud. Når man samlet dejen kan man lave den i en røremaskine eller skal man passe på ikke at ælte den for meget.?
Vh Tina
Den skal ikke æltes for meget, men blot lige samles lynhurtigt, så jeg plejer ikke at gøre det på maskine for man risikere hurtigt at dejen bliver for æltet sammen,
Kh AC