Bønnegryde
Efterår er lig med tid til simreretter – og denne lækre bønnegryde er fantastisk til formålet.
Jeg har tilberedt opskriften i en vegetarisk udgave. Lækker simremad behøver nemlig ikke altid behøver være inkluderet kød, men man kan dog fint komme enten kylling, oksekød eller små stykker chorizo i, hvis man synes – det brunes blot af, inden løgene kommes i gryden.
Den dejlige ret smager så skønt med alle de dejlige toppings og lækre krydderier
Prøv også: min opskrift på dhal >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Bønnegryde
- 2 tsk mediumstærk karry
- 2 tsk stødt spidskommen
- 0,50 tsk stødt kardemomme
- 0,50 tsk stødt kanel
- 0,50 tsk røget paprika
- 2 tsk stødt koriander
- 3 løg, finthakkede
- 4 fed hvidløg, finthakkede
- 1 tsk ingefær, fintrevet
- 1 squash, groftrevet
- 3 stængler bladselleri, groftrevet
- 1 dåse hakkede tomater
- 3 dl grøntsagsbouillon
- 2 dåser kidneybønner, drænede og skyllede
- 1 rød peberfrugt, i tern
- 250 g majs, frisk, frost eller fra dåse
- 25 g mørk chokolade
- 1 tsk olivenolie, til stegning
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Tilbehør
- 1 dl cremefraiche 18 %
- 1 håndfuld frisk koriander, eller bredbladet persille
- 125 g nachos
- rødløg, i ringe og gerne syltede
- 150 g majs, ristede
- 1 avocado
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom karry, spidskommen, kardemomme, kanel, røget paprika og koriander i en tør gryde og varm det godt igennem under omrøring, til det begynder at dufte skønt.
Skru ned for varmen, kom løg, hvidløg, ingefær og olie i gryden og sauter, til løgene er bløde.
Kom squash, bladselleri, hakkede tomater og grøntsagsbouillon i gryden og lad det simre under låg i min. 30 minutter og gerne 1 time, hvis der er tid.
Tilsæt til sidst kidneybønner, peberfrugt og majskerner og varm det godt igennem i 5 minutter. Smag til med chokolade, salt og peber.
Server toppings i små skåle ved siden af, så man selv kan forsyne sig ved bordet.
Jeg har et spørgsmål vedr. Bønner. Jeg vil gerne få bønner ind i kosten herhjemme. Min mand nægter at spise dem, pga konsistensen. Men kan jeg ikke koge og mose dem, og blande dem i hakkede kødretter?. Jeg går ud fra at de nærmest ikke kan smages.
Hej Annie,
Det må du endelig prøve dig frem med. I første omgang, kan du blot til fx en opskrift som denne blende kogte kidneybønner, sorte bønner og kikærter til en grov pure med fx en stavblender før det tilsættes til gryden. Det ændrer en del ved konsistensen at de bliver most/blendet og man kan også snildt gøre det samme med bønner til fx en klassisk chili con carne.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Super god gryderet, man savner slet ikke kød i den. 😍😍 Og skønne toppings, jeg har aldrig tidligere prøvet avocado eller syltede rødløg til bønnegryde, men det smager virkelig godt sammen. Tak for opskriften, vi vil helt sikkert lave den flere gange!
Hvor lyder det dejligt!
Mange tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften :) det er jeg glad for!
Kh Ann-Christine
Uhm, har lavet bønnegryden i dag og hold nu op, den var lækker – og de forskellige toppings gjorde den bare endnu bedre.
Tusind tak for dine gode opskrifter 😊
Hvor er det dejligt at høre!
Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Tusind tak – de ser lækre ud.
Hej Ann-Christine,
Jeg skal holde 23 års fødselsdag for min datter næste weekend, hvor hun kommer hjem efter 2 mdr. i Mexico.
Synes det kunne være lidt sjovt at lave denne og hun er enig, men vil dog gerne have en eller to forskellige salater til – kan du hjælpe her?
Kh Tina
Hej Tina
Hvor dejligt! Jeg håber hun har haft en skøn rejse, fyldt med gode oplevelser :)
Jeg ville vælgeen eller to af disse:
avocadosalat med majs
Mango og avocadosalat
Røget paprikablomkål med appelsin
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Vi lavede den til gæster igår, der elsker kød (vi er vegetarer). De opdagede det slet ikke – og syntes det smagte dejligt! Vi oplevede det samme med din chili sin carne.
1000 tak for dine skønne, dejligt krydrede, opskrifter❤️
Hej Jana
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og skønne tilbagemelding på opskriften ♡
Kh Ann-Christine
Har du et forslag til, hvad tomaterne kan erstattes af?
De kan evt erstattes af bagt peberfrugt.
Kh AC
Helt vildt god, og er et stort hit herhjemme.
Godt alternativ til vegetarkost generelt, og man aner på ingen måder der ikke er kød i. Mine -Ikke- vegetariske forældre er også vilde med retten!
Dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Kan man bruge noget andet i stedet for majs?
Du kan evt blot undlade majs
Hejsa.
Jeg fik en sous vide i julegave og er i tvivl om det er helt fantastisk eller noget værre fis og bare fylder op i skabene. Har du erfaring?
Hej Anne Mette
Jeg har ikke selv en eller har eksperimenteret med det, så kan ikke hjælpe desværre.
Men kender flere der er glade for deres, så måske skal det prøves engang :)
Kh AC
Kan det godt passe at der ikke skal mere væske end 3 dl bouillon og en dåse hakkede tomater? Da jeg lavede retten kogte væsken helt ind, og lignede ikke dine billeder.
Mvh
Ja, det er sådan jeg laver den og med de mængder. Jeg oplever ikke at væden koger særligt meget ind. Der er jo ikke noget til at ‘absorbere væden’ som hvis man fx kom rå ris i eller lign, men derimod er der både squash og bladselleri der afgiver væde når det simrer under låg.
Har du lagt låg på og blot ladet det simre?
Kh AC
Kære Ann-Christine,
Tak for valdemarsro, det er verdens bedste madblog og opskrifterne er ALTID gode. Lige en kommentra til denne: Når du skriver “koriander” ville det være godt at angive “stødt” (altså korianderfrø) eller frisk, da det er to meget forskellige ting. I denne opskrift kan man gætte sig til at du mener stødt pga. fremgangsmåden, men det er ikke altid helt let. :-)
Mange tak for din fine hilsen, feedback og tilbagemelding. Det er dejligt at høre.
God pointe med koriander, det bliver rettet til i nye opskrifter fremover og de tidligere hen af vejen :)
Rigtig god weekend
Kh AC
Hej Ann-Christine
Tak for masser af gode opskrifter og ikke mindst masser af inspiration ?
Jeg har i dag lavet din bønnegryde, og det var en succes. Meget lækker og fin ret, som blev spist med en grøn salat og brød til. Den kommer på listen over tilbagevendende retter. Tak ?
Hilsen Karen
Hej Karen,
Hvor er det dejligt at høre, mange tak for din søde hilsen ♡
Skøn dag til dig
Kh Ann-Christine
Et rigtig godt tip at lave en stor portion bønner og fryse ned! Men kan man smage på bønnerne at de har været frosset ned? Jeg tænker, bliver de mere melede i det eller andet, eller er der bare ingen forskel?
Jeg synes ikke det gør dem melede, specielt ikke hvis de bruges i gryderetter eller lign, hvor de varmes op. Men prøv evt en lille portion og se om du er enig :)
Super lækkert! Jeg brugte en butternut squash og glemte chokoladen, men det smagte stadig skønt – og den skal klart laves igen!
Uhm, lyder lækkert med butternutsquash i retten også :)
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Nøj, hvor ser det lækkert ud og rigtig efterårsmad:-)
BTW! Knivene ser rigtig gode ug og så er de flotte at have liggende på køkkenbordet;-)
Den her ret smager simpelthen helt fantastisk :)) min kød elskende mand tog to gange og måtte indrømme han ikke havde manglet kødet:) det laver jeg helt sikkert igen og igen og igen ;)
Dejligt at høre! Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Jeg synes også de er virkelig fine ♡
Skøn weekend til dig og tak for din søde hilsen
Kh AC