Bønnegryde


Efterår er lig med tid til simreretter – og denne lækre bønnegryde er fantastisk til formålet.
Jeg har tilberedt opskriften i en vegetarisk udgave. Lækker simremad behøver nemlig ikke altid behøver være inkluderet kød, men man kan dog fint komme enten kylling, oksekød eller små stykker chorizo i, hvis man synes – det brunes blot af, inden løgene kommes i gryden.
Bønnegryde
- 1 spsk olivenolie
- 3 løg
- 4 fed hvidløg
- 2 tsk karry, medium
- 2 tsk stødt spidskommen
- 0,50 tsk stødt kardemomme
- 0,50 tsk kanel
- 0,50 tsk røget paprika
- 1 tsk ingefær, fintrevet
- 2 tsk stødt koriander
- 1 squash, groftrevet
- 3 stængler bladselleri, groftrevet
- 1 dåse hakkede tomater
- 3 dl grøntsagsbouillon
- 250 g majskerner, frisk, frost eller dåse
- 2 dåser kidneybønner
- 1 rød peberfrugt, i tern
- 25 g mørk chokolade
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Tilbehør
- 1 dl cremefraiche 18 %
- 1 håndfuld frisk koriander, eller bredbladet persille
- 125 g nachos
- syltede rødløg
- 150 g majskerner, ristede
- 1 avocado, (kan undlades)
Sauter løg og hvidløg i olie til løgene er klare og bløde.
Tilsæt derefter karry, spidskommen, kardemomme, kanel, røget paprika, ingefær og koriander og varm igennem under omrøring til det begynder at dufte.
Kom squash, bladselleri, hakket tomat og grøntsagsboullion i gryden og lad det simre under låg i minimum 30 minutter og gerne en time, hvis der er tid.
Tilsæt bønner, peberfrugt og majskerner og varm det godt igennem i 5-10 minutter, hvorefter retten smages til med chokolade, salt og peber.
Tip til nemmere og hurtigere hverdagsmad
Hvis tiden ikke er til en simreret, men du alligevel har lyst til bønnegryde, så lad det blot simre i små 15-20 minutter, inden bønnerne tilsættes. Retten bliver mere rustik og knap så cremet, men smager stadig pragtfuldt.
Nøj, hvor ser det lækkert ud og rigtig efterårsmad:-)
BTW! Knivene ser rigtig gode ug og så er de flotte at have liggende på køkkenbordet;-)
Jeg synes også de er virkelig fine ♡
Skøn weekend til dig og tak for din søde hilsen
Kh AC
Super lækkert! Jeg brugte en butternut squash og glemte chokoladen, men det smagte stadig skønt – og den skal klart laves igen!
Uhm, lyder lækkert med butternutsquash i retten også :)
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Et rigtig godt tip at lave en stor portion bønner og fryse ned! Men kan man smage på bønnerne at de har været frosset ned? Jeg tænker, bliver de mere melede i det eller andet, eller er der bare ingen forskel?
Jeg synes ikke det gør dem melede, specielt ikke hvis de bruges i gryderetter eller lign, hvor de varmes op. Men prøv evt en lille portion og se om du er enig :)
Hej Ann-Christine
Tak for masser af gode opskrifter og ikke mindst masser af inspiration ?
Jeg har i dag lavet din bønnegryde, og det var en succes. Meget lækker og fin ret, som blev spist med en grøn salat og brød til. Den kommer på listen over tilbagevendende retter. Tak ?
Hilsen Karen
Hej Karen,
Hvor er det dejligt at høre, mange tak for din søde hilsen ♡
Skøn dag til dig
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine,
Tak for valdemarsro, det er verdens bedste madblog og opskrifterne er ALTID gode. Lige en kommentra til denne: Når du skriver “koriander” ville det være godt at angive “stødt” (altså korianderfrø) eller frisk, da det er to meget forskellige ting. I denne opskrift kan man gætte sig til at du mener stødt pga. fremgangsmåden, men det er ikke altid helt let. :-)
Mange tak for din fine hilsen, feedback og tilbagemelding. Det er dejligt at høre.
God pointe med koriander, det bliver rettet til i nye opskrifter fremover og de tidligere hen af vejen :)
Rigtig god weekend
Kh AC
Kan det godt passe at der ikke skal mere væske end 3 dl bouillon og en dåse hakkede tomater? Da jeg lavede retten kogte væsken helt ind, og lignede ikke dine billeder.
Mvh
Ja, det er sådan jeg laver den og med de mængder. Jeg oplever ikke at væden koger særligt meget ind. Der er jo ikke noget til at ‘absorbere væden’ som hvis man fx kom rå ris i eller lign, men derimod er der både squash og bladselleri der afgiver væde når det simrer under låg.
Har du lagt låg på og blot ladet det simre?
Kh AC
Hejsa.
Jeg fik en sous vide i julegave og er i tvivl om det er helt fantastisk eller noget værre fis og bare fylder op i skabene. Har du erfaring?
Hej Anne Mette
Jeg har ikke selv en eller har eksperimenteret med det, så kan ikke hjælpe desværre.
Men kender flere der er glade for deres, så måske skal det prøves engang :)
Kh AC
Kan man bruge noget andet i stedet for majs?
Du kan evt blot undlade majs
Helt vildt god, og er et stort hit herhjemme.
Godt alternativ til vegetarkost generelt, og man aner på ingen måder der ikke er kød i. Mine -Ikke- vegetariske forældre er også vilde med retten!
Dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Har du et forslag til, hvad tomaterne kan erstattes af?
De kan evt erstattes af bagt peberfrugt.
Kh AC