Coq au vin
Den franske klassiker Coq au vin er en rigtig simre hyggeret, som dufter skønt i hele huset, mens den gode (hane)kylling bliver kogt mør og lækker i gryden.
Traditionelt bruges hanekylling – derfra navnet til retten – men det går lige så fint at bruge anden kylling, her kan man enten vælge at partere en hel kylling eller at bruge udskæringer som fx bryst, overlår eller hele lår.
Det lækre kyllingekød i rødvinssaucen, med sprøde gulerødder, søde perleløg og champignon er virkelig anbefalelsesværdigt!
Arbejdstid 40 min.
Antal 6 pers.
Vil du gerne have billede på udskriften?Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Coq au vin
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad
- 1,50 kg kylling, bryst, overlår, lår
- 2 løg, finthakkede
- 4 fed hvidløg, finthakkede
- 0,50 knoldselleri, i tern
- 5 gulerødder, i skiver
- 750 ml rødvin
- 1 håndfuld frisk timian
- 5 laurbærblade
- 4 hele nelliker
- 10 peberkorn
- 100 g bacon, i skiver
- 250 g champignon, i kvarte
- 200 g perleløg
- 1 spsk sukker
- 1 spsk vand
- 2 tsk majsstivelse, rørt i lidt koldt vand
- 1 spsk olivenolie, til stegning
- 1 spsk smør, til stegning
- salt og friskkværnet peber
- Kartoffelmos
- 1,50 kg kartofler
- 110 g smør
- 2 dl mælk
- 1 knivspids muskatnød
- salt og friskkværnet peber
- Til servering
- 1 håndfuld bredbladet persille, grofthakket
Gnid kyllingestykkerne med salt og peber og brun dem godt af i smør og olie i en stegegryde, til skindet begynder at blive sprødt. Tag kyllingestykkerne op og sæt dem til side på et fad.
Kom nu løg, hvidløg, knoldselleri og halvdelen af gulerødderne i gryden og sauter dem i et par minutter. Kom kyllingestykkerne tilbage i gryden, sammen med rødvin, timian, laurbærblade, nelliker og peberkorn. Læg låg på gryden og lad retten simre i 1 – 1 1⁄2 time.
Lige inden retten er færdig, steges bacon sprød på en pande. Rist derefter champignoner og de resterende gulerødder på panden i fedtet fra bacon og sæt til side.
Tør panden af og kom perleløg, smør, sukker, salt og vand på panden, lad det koge op under omrøring, til løgene karamelliserer.
Tag kyllingestykkerne op af gryden, når retten har simret færdig, og sæt dem til side. Sigt saucen gennem en finmasket sigte over en gryde og kasser fyldet. Skum overflødigt fedt fra saucen og kog den op i gryden uden låg. Jævn saucen med lidt majsstivelse og smag den til med salt og peber.
Tilsæt kyllingestykker, champignoner, gulerødder, perleløg og bacon. Varm retten godt igennem og drys med krydderurter inden servering.
Kartoffelmos
Kog kartoflerne i usaltet vand, til de er møre. Lun mælken i en kasserolle til den er ca. 50 grader varm. Mos de varme nykogte kartofler let med smør og pisk derefter kartoffelmosen med en håndmikser, tilsæt imens den varme mælk lidt efter lidt, til konsistensen af kartoffelmosen er cremet, luftig og fløjlsblød. Smag til med salt og peber, samt friskrevet muskatnød.
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad













Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej Ann-Christine
Tusind tak for dine opskrifter!
Perleløg… jeg bliver altid i tvivl.
Hvad bruger du der? Det er jo ikke de syltede, vel…
Friske? Frost?
Hvor finder man dem?
Mange hilsner Mette
Hej Mette
Tak for din søde hilsen.
Jeg bruger gerne friske, hvis jeg kan finde dem i grøntafdelingen. Men det kan man kun sjældent. Og så bruger jeg de syltede på glas, det fungere glimrende når de karamelliseres og skal i retten.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa.
Dejlig ret.
De grøntsager der anvendes er møre og lækre at spise. Så at kassere dem når de sies er ærgeligt.
Hej – bruger ofte dine opskrifter som jeg synes godt om.
Et elle ups omkring ingredienser i Coq au vin er, at du anfører 750ml rødvin i stedet for 750cl eller en flaske. Synd for de som følger en opskrift slavisk.
Hej Laus
Tak for din hilsen, jeg er glad for du har glæde af mine opskrifter.
750 ml er lig med 75 cl = én flaske rødvin i standard størrelse.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Selvfølgelig, hvor pinligt – ligger mig fladt ned