Chili sin carne
Chili sin carne er en skøn måde at få en ret med varmende grøntsager ind i menuen her i efteråret – og ja, året rundt faktisk.
Her vil jeg dele min bedste opskrift på den lækre vegetar udgave af min yndlings chili con carne og lige netop dén klassiske opskrift, foretrækker jeg at holde præcis som den er – uden ‘skjulte’ grøntsager, hvorimod denne vegetarudgave uden kød, er spækket med grøntsager, der passer perfekt til retten.
Prøv også: opskrift på vegetar bolognese >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Chili sin carne
- 1,50 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt kanel
- 1,50 tsk stødt koriander
- 1 tsk røget paprika
- 0,50 tsk chiliflager
- 2 rødløg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 1 squash, groftrevet
- 2 stængler bladselleri, groftrevet
- 1 aubergine, groftrevet
- 3 spsk soltørrede tomater i olie, finthakkede
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 dl grøntsagsbouillon
- 2 dåser kidneybønner, drænede og skyllede
- 30 g mørk chokolade
- 3 spsk olivenolie, til stegning
- flagesalt
- sort peber, friskkværnet
- Til servering
- 125 g nachos
- 400 g ris
- 100 g cremefraiche 18 %
- 100 g cheddar ost
- 0,50 rød chili, finthakket
- 1 håndfuld frisk koriander
- 1 lime
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Varm spidskommen, kanel, koriander, røget paprika og chiliflager igennem i en tør sauterpande eller en gryde. Rør rundt i et par minutter, til det dufter pragtfuldt.
Skru derefter lidt ned for varmen og tilsæt olie, hakkede rødløg og hvidløg. Rør rundt, til løgene er bløde. Tilsæt squash, aubergine, bladselleri, hakkede tomater, soltørrede tomater og grøntsagsboullion. Læg låg på og lad det simre i 30 minutter.
Tilsæt bønner og varm dem godt igennem i 5 minutter.
Tag sauterpanden af varmen og rør chokoladen i – start med halvdelen og smag til med resten af chokoladen samt salt og peber og evt. mere chili, hvis den skal være stærkere.
Server med ris, nachos, cremefraiche, chili, cheddarost, frisk koriander og lime.
Jeg ELSKER din opskrift på chili con carne, og det er den, jeg altid bruger når det står på menuen herhjemme. Så denne opskrift skal helt sikkert prøves – snarest, og jeg glæder mig allerede :)
Hvor er det dejligt at høre! Jeg håber denne bliver din vegetarfavorit af den skønne ret ;)
Rigtig god fornøjelse med den ♡
Kh AC
Jeg lavede denne igår. Min mand var skeptisk da jeg indledte med ‘jeg vil lave en chili con carne – bare uden kød’.. tilgengæld var han solgt da retten kom på bordet, og der var ingen klager over den manglende kød. Tak for inspiration til en lækker gang aftensmad :D
Hvor er det dejligt at begejstringen var stor da den først blev smagt på :) Skønt at høre!
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej. Er det korrekt, at din chili con carne er uden kød? Eller er oplysningen smuttet ud af opskriften?
Hilsen Cristina
Den du kigger på her er min chili sin carne (uden kød) vegetarudgaven.
– min skønne klassiske chili con carne finder du lige her
Kh AC
Hej Ann-Christine,
tak for dine mange gode og inspirerende opskrifter!
Chilien sin carne er forrygende god!
Dog erstattede jeg squashen med to broccoli-stokke – og det gik fint.
Mange hilsner
Sanne
Hej
Er det muligt at fryse chilien con carne ?
Hej Hanna
Du kan se fryseegnethed i opskriften – samme sted som mængde, tid mv.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tusind tak for din søde hilsen – det er jeg rigtig glad for at høre ♡
– og sikke en fin måde at bruge broccolistokkene på :)
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Jeg er blevet HELT vild med at lave mad efter at have brugt din blog igennem nogle måneder. (!)
Specielt denne opskrift er, hvad jeg vil kalde himmelsk. Den er virkelig virkelig lækker. Tak for så mange gode opskrifter. :-)
Hvor er det dejligt at høre ♡ Tusind tak for din søde hilsen, Lonni
Hej – TAK for en fantastic blog og lækre opskrifter. Kan denne “sin Carne” laves dagen før og opvarmes, eller er det bedst at lave den på dagen? MVH Camilla
Ja, det kan den sagtens :)
Tusind tak for din søde hilsen♡ Hvor er det dejligt at høre
Kh AC
Hej er denne ret fryseegnet?
Ja, det kan den sagtens :)
Hej :) kan man bruge linser i stedet for bønner ? :)
Tja, det vil helt sikkert også være en lækker ret – men også et noget andet resultat end udgangspunktet her :)
Er det mon rigtigt at der kun skal 1dl bouillon i? Er igang nu og er bange for det brænder på! Det dufter dog helt fantastisk ?
Ja, det er sådan jeg laver den :) Væden kommer derudover fra dåsen med hakkede tomater + fra alle grøntsagerne når saucen simrer.
Hvis det blot simrer med låg på og du rører i det indimellem, så brænder det næppe på :)
God fornøjelse.
Kh AC
Tusind tak for hurtigt svar! Jeg kan godt se, hvad du mener nu – der er masser af væde fra grøntsagerne ?Glæder mig til at servere den i aften. Kh Pernille
Tak for endnu en fantastisk opskrift. For første gang er det lykkedes at finde en vegetargryderet som mine børn kunne lide ☺ Og de er ellers svære at sælge nye retter til.
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Mums. Elsker veggiemad,
Til orientering, har jeg lært fra en italiener, at flådede tomater er 1 første klasses tomater. De hakkede kom jo senere ind i vores husholding. De hakkede er 2 klasses tomater (der skjules de grimme)
Your blog may have interest beyond the borders of Denmark, and an English language option would facilitate broader access to your recipes and other musings. My Danish sister is an avid follower of your blog, and I certainly enjoyed the Sine-con-carne dish she served from your recipe. Danish expats such as myself would be able to enjoy and share your website with English language access.
Har lige lavet en portion af denne ret, jeg har tidligere lavet den super lækre Chili Con Carne med kød, som er en kæmpe succes her hjemme.
Jeg sagde ikke noget til min datter på 11 og sønnen på 14, de spiste som om det var den jeg plejede at lave.
Da de var blevet mætte spurgte jeg om ikke vi skulle indføre et par dage om ugen hvor vi laver vegetar retter, men det ville min søn overhovedet ikke høre tale om, men han blev lidt tavs da jeg fortalte ham at det han lige havde spist var en vegetar ret.
Så retten er godkendt herfra :D
Fantastisk opskrift🙌🙌🙌 Jeg blender den før jeg kommer bønnerne i, så bliver den vildt cremet og lækker og lidt mere børnevenlig herhjemme🤩
Åh, hvor er det skønt :) Det er jo virkelig den skønneste måde at få introduceret lidt vegetarretter i ny og næ – og hvor er det dejligt at høre at den faldt i jeres smag. I må endelig prøve min vegetarlasagne også. Mon ikke også det lige er sagen ;)
Tak for din fine hilsen og søde fortælling.
Kh AC
Hvad mener du med 1 dl geæntsagsbullion? For mig at se er mine bullionterninger lavet til 0.5 l.
Min endte med at få en bitter bismag Måtte tilsætte sukker i også for at justere bismagen :( er det normalt?
Det oplever jeg ikke selv.
Aubergine kan dog risikere at have noget bitterhed, men jeg oplever det yderst sjældent ved dem jeg køber i supermarkedet.
Kh Ann-Christine
Bouillion angivet i dl er i mine opskrifter altid et udtryk for det færdigblandede boullion – jeg bruger ikke selv terninger, men det er der mange der gør, lige som der er mange der ikke gør. Og der kan være forskel på blandingsmål fra produkt til produkt. Så her skal du i så fald bruge ca 1/5 terning :)
Hej Ann-Christine,
så er din fantastiske chili sin carne gået sin gang igen!
Denne gang på opfordring. Og den blev også vel modtaget.
‘Men der var noget, der ikke var helt ligesom sidste gang’…
Ja, det var der nemlig: huset var udgået for røget paprika – og
det gør en kæmpeforskel! Nok også fordi vi bruger en del mere end i
opskriften. Det er straks blevet anskaffet igen.
Ved samme lejlighed kom også din formidable jordskokkesuppe med torsk på bordet. Ubetinget succes!! Endda uden fløde (glemt) – men med med løg og hvidløg klaret i en ualmindelig go’ olivenolie.
Tak for mange dejlige opskrifter!
Nu skal din skønne engelske julekage snart bages igen. Det er en god fornemmelse ar give sig i kast med noget, man ved, at andre sætter pris på.
De bedste hilsner
Sanne
PS Du er ikke så megt til vildt? Eller leder jeg de forkerte steder?
Hej Sanne,
Hvor er det dejligt med sådan en sød hilsen og tilbagemelding på mine opskrifter. Tusind tak for det ♡
Det er helt rigtigt at der ikke er nogle deciderede vildt opskrifter herinde (endnu) – med det er bestemt noget jeg gerne vil byde ind med over tid. Skriv gerne hvad du evt specielt kunne ønske dig at jeg skulle lave nogle retter og opskrifter med.
Rigtig god weekend
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej Ann- Christine,
rådyr og fasan er jo det mest oplagte.
Jeg holder meget af vildt, og synes det, jeg laver
er skønt! Men familien er ikke helt så begejstret,
så jeg har brug for variationer, tror jeg.
Bedste hilsner
Sanne
Tak for ideen, det vil jeg gerne overveje lidt mere på :)
Glemte at sige, at din fantastiske chili sin carne også er en stor nydelse kold på en rugbrødsmad!
Tak for deling af opskriften. Jeg valgte at skære det grønne i små tern for at give en større tyggefornemmelse.
Og chokoladen gav lige smagen det allersidste pift.
Dejligt at høre, tak for din fine feedback og hilsen
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg har i mange år brugt en af dine chili sin carne opskrifter. Den her ser også lækker ud, men jeg kunne godt tænke mig at finde den ‘gamle’, hvor der også var gurkemeje, bulgur og to andre slags bønner (tror det var hvide bønner i tomatsauce og måske limabønner?). Tror ikke den anden havde sjokolade eller bladselleri i.
Tak for de mange lækre opskrifter!!
Hej Elin,
jeg tror næsten du må forveksle den opskrift med en andens, da jeg ikke har lavet en version med bulgur på noget tidspunkt.
Tak for din søde hilsen og rigtig god weekend
Kh AC
Jeg glæder mig så meget til at prøve den her ret! Jeg bryder mig dog ikke om aubergine, så jeg har tænkt mig at erstatte den med enten gulerødder, mere squash, eller champignoner. Har du en idé om hvad der vil passe bedst, og evt. hvor meget man så vil skulle bruge?
På forhånd tak :)
Du kan enten blot undlade aubergine, eller erstatte den lige over med squash.
Rigtig god fornøjelse med retten :)
Kh AC
Sikke en lækker ret!
Den er med det samme røget i kategorien ”favoritretter” her i vores lille hjem.
Selv vores søn på 9 kørte det ind, som havde det været “pasta og kødsauce” ?
Jeg var noget skeptisk over “farven” og synligheden af grøntsagerne da jeg havde sat det hele over… men da retten var færdig var det nøjagtig som at se ned i en gryde chili con carne. Genialt ?
Jeg tilføjede finthakkede champignon, som du også skrev man kunne.
Og virkelig lækkert med avocado, syltede rødløg og frisk koriander til.
Tak for god inspiration.
Hilsen Dorthe
Hvor er det skønt at høre! Det er så lækkert når der opdages nye familiefavoritter og sunde livretter som børnene er vilde med.
Tusind tak for din søde hilsen og rigtig god weekend
Kh AC
Det er en fantastisk opskrift. Har erstattet aubergine med champignoner og suppleret med lidt revet gulerod. En af vores favorit grønne retter! Og tillykke med App, den skal prøves
Mange tak :)
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften og lykkeønskningen med appen :)
Kh AC
Hold op en lækker og smagfuld opskrift! En god måde at få en masse lækre grøntsager på – manden og jeg var vild med den.
Tak for endnu en opskrift
Så dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Vi fik den lækreste sin carne idag i kantinen. Jeg blev nødt til at spørge til opskriften – og så trak de din ud af skuffen ????? 300 glade medarbejdere ?
Hvor fint!
– og hvor er det dejligt at høre!
Tak for din søde hilsen, du må da lige hilse fra mig på arbejdet i morgen ♡
Kh AC
Kan jeg for at gøre den vegansk smage til med kakao pulver istedet?
Hej Emma
Du kan evt bruge vegansk chokolade.
Chokoladen er med til også at jævne retten og kakao vil ikke give det samme gode resultat.
Kh AC
En rigtig god og mættende vegan chili von varme
Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding :)
Kh AC
Vildt god! Brugte dog ikke chokolade, men den imponerede helt sikkert daten :)
Meget lækker. Jeg fortalte min mand, at den var vegetarisk, men måske hørte han ikke efter, fordi efter vi havde spist , spurgte han om jeg havde startet med at stege kødet eller hvordan. Jeg svarede bare, jeg startede med at riste krydderier og stege løget ;-)
Jeg lagde mærke til, at hvidløget ikke er nævnt i opskriften, kun i ingredienser – er det fordi du steger det sammen med rødløg og kalder dem “løgene” tilsammen?
Hej Troy,
hvor fint! jeg er glad for at I synes om det :)
Ja, det er både løg og hvidløg samlet
God aften til jer
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Jeg sidder her og afventer coronatest i morgen i selvisolation, og heldigvis havde jeg allerede handlet ind til at afprøve denne ret.
Du tryller simpelthen den ene lækre vegetarret efter den anden frem i køkkenet – og meget ofte bliver dine opskrifter brugt i min undervisning i madkundskab. Denne bliver også en favorit <3
Knus Louise
Kære Louise,
hvor er du sød at skrive det! Mange tak for din skønne hilsen, det er jeg glad for.
Jeg hepper på negativ test til dig og at du får en hyggelig aften med den dejlige ret.
Kh Ann-Christine
hej,
jeg skal lave din opskrift og den ser rigtig god ud! Dog har jeg nogle spørgsmål. Kan man i stedet for at bruge bønner fra dåse bruge bønner man har lagt i blød natten over?
Ja, det kan du tro – iblødsatte og kogte – det har jeg skrevet nærmere om på min FAQ til opskrifter
Rigtig god fornøjelse med retten
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej
Jeg bruger meget ofte dine skønne opskrifter, da de er virkelig gode og nemme.
Jeg serverede denne Chilie sin Carne i aftes, dog havde jeg skiftet auberginen ud med revet gulerødder istedet. Fantastisk lækker og varm ret.
Vi har en god portion tilbage til rester i dag. Men jeg tænkte faktisk på om man ikke kunne tage resterne og gratinere det med ost i ovnen? Måske der skal en bund til, som f.eks. nachochips eller kartoffelmos?
Hej Randi
Jo helt sikkert, det er oplagt at genbruge resterne til fx som du beskriver, eller quesadillas med chili eller bagt kartoffel med chili sin carne fyldt og gratineret med ost.
God fornøjelse
Kh AC
Hej
Det er første gang jeg skal lave Chili sin carne, og jeg vil gerne prøve med champignon i. Du skriver de skal sauteres med løg, så du kommer dem i, som noget af det første ?
Ja, jeg ville komme dem i samtidig med løgene, som i opskriften.
Rigtig god fornøjelse :)
Kh AC
Tak for valg af krydderier ;)
Jeg skal snart flytte, så jeg arbejder på at rydde ud i mine tørvarer uden at købe for meget ind. I dag stod soya granulat, bønner og soltørrede tomater for tur. Jeg havde kun alm løg og ingen dåsetomater.
… Men dine krydderikombination er superb, også med mangel på de fleste af ingredienserne xD
Tusind tak for din søde hilsen og skønne tilbagemelding, hvor er det dejligt at høre
Rigtig god fornøjelse med at flytte :)
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg vil prøve din Chili sin carne på søndag når alle mine unger og deres kærester kommer til middag, er den velegnet til at lave dagen før? Venlig hilsen Pia
Ja, det kan du altid fint gå ud fra, når der fx som her, står holdbarhed 3 dage, så kan den fint varmes op og serveres igen dagen efter.
Rigtig god fornøjelse og skøn aften til jer
Kh Ann-Christine
Hej, jeg vil gerne lave retten i god tid, da vi får gæster. Er det muligt at lade grøntsagerne simre et par timer, og så tilføje bønner osv. inden servering?
Kh Agnes :-))
Ja, sagtens
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man lave opskriften om morgenen, også stille på køl til aftenen?
Eller er det bedre at den står og simre hele dagen?
Du kan gøre begge dele.
Den bliver meget cremet hvis du lader den simre fra morgenstunden, så lad den stå på laveste temperatur, så den ikke simre helt til mos.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej.
Hvis man laver retten dagen inden, er det så bedst først at tilsætte bønnerne på dagen hvor den skal serveres? Eller kan man sagtens lave retten helt færdig og så opvarme den på serveringsdagen?
Begge dele fungere fint, synes jeg. Men hvis du kun laver den for at servere næste dag, så kan du komme bønnerne i, når den er taget af varmen, så risikere du ikke at de bliver en anelse udkogte, som man godt kan risikere hvis de koges op to gange.
Kh AC
Jeg undre mig over hvordan man kan rive bladselleri?
Tænker du fordi, at bladselleri nemt trævler og flosser, når det bliver revet?
Jeg bruger oftest min foodprocessor, en minihakker eller river det på et meget skarpt rivejern.
Kh Ann-Christine
Kan jeg bruge spaghetti squash? Jeg har fået en kæmpe en i gave og prøver at finde måder jeg kan bruge den på ;)
Det tænker jeg godt du kan, men smagen er anderledes end alm squash – men jeg tror det vil smage dejligt i retten
Kh Ann-Christine
Hvis jeg vil lave den dagen før, er der så noget som skal gøres anderledes? Tænker ift chokoladen eller andet
Du kan evt vente med at komme bønner, chokolade i og smager til med ekstra salt og peber når den er varmet op.
Kh Ann-Christine
Hej. Jeg vil gerne prøve denne ret, men jeg er ikke så vild med røget paprika. Skal jeg bare erstatte med almindelig paprika, eller bliver det for tamt?
Det kan du godt, men brug evt lidt ekstra og smag godt til :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
hej…… den chili sin carne er et hit……… har snydt flere med den😁. Jeg putter dog tomatpure i. Det syntes jeg lige giver den det sidste! mvh Lotte
Så skønt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften :) Det er jeg glad for!
Kh Ann-Christine
Jeg er ved at lave Chili sin Carne og noget nervøs – det bliver serveret som julemiddag 18.12 og jeg siger ikke der ikke er kød i:)
Jeg købte hvide champignon som lugtede utrolig mærkeligt – har lavet hele retten UNDTAGEN champignon som jeg heldigis sauterede for sig selv og smed ud –
Sker der noget ved at sautere champignon og tilsætte efterfølgende – skal de lige simre i hele retten et kvarters tid (Den har jo simret 30 nu)?
I skriver med tilbehør at man skal servere lime også – hvordan? i små både? og hvis ikke man serverer grønt koriander til skal man så bruge lime til at dryppe over retten bare?
Hej Lena
Hvor lyder det lækkert! Skøn plan :)
Jeg tror godt du kan riste en frisk omgang champignoner for sig og røre i saucen efterfølgende, inkl den saft der efter er på panden fra champignon.
Smag retten godt til og varm den godt igennem inden servering.
Jeg servere med limebåde (en lime kan skæres i 6 både), hvor man selv kan tage en båd og klemme lidt saft over retten og smage til efter behov. Det er en smagssag, om man synes det er lækkert til. Du kan enten undlade koriander eller erstatte med finthakket persille.
Rigtig god fornøjelse med retten.
Kh Ann-Christine