Marokkansk kyllingegryde med abrikos og kikærter


Denne marrokansk inspirerede kyllingegryde er i sandhed en middagsret, fyldt af alt det gode. Velsmag, udover det sædvanlige! Fyldighed, saft, kraft, sødme og de lækreste krydderier.
Jeg vil varmt anbefale at bruge gode kyllingestykker med ben i denne kyllingegryde, for det giver en del ekstra smag til retten, når det får lov at langtidssimre og blive ekstra godt og velsmagende.
Her har jeg serveret en enkel grøn salat, med tahindressing, sprøde ristede kikærter og lidt finthakket abrikos. Derudover basmati fuldkornsris og hjemmebagt naan, som også gør sig godt til en ret som denne.
Prøv også: Salat med bulgur og abrikos >>
Kyllingegryde - Marokkansk inspireret med abrikos og kikærter
- 4 kyllingelår, eller anden udskæring, fx en parteret hel god kylling
- 2 rødløg, finthakket
- 3 spsk olivenolie
- 3 fed hvidløg, finthakket
- 2 spsk hvedemel
- 0,50 tsk salt
- sort peber, friskkværnet
- 1 knivspids safran, stødt, (kan evt. undlades)
- 0,50 tsk stødt gurkemeje, eller frisk gurkemeje, fintrevet
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk kanel, stødt
- 0,50 tsk hele nelliker, stødt
- 1 tsk stødt spidskommen, stødt
- 40 g tørret abrikos, finthakket
- 1 dadel, gerne medjool, finthakket
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 spsk honning
- 2 dl grøntsagsbouillon
- 0,50 citron, økologisk, fintrevet skal og saft
- 50 g mandler, finthakkede, eller cashewnødder
- 1 dåse kikærter
- Til servering
- 1 håndfuld frisk koriander
- 1 håndfuld frisk mynte
- 1 håndfuld salat
Sauter løg og hvidløg i en gryde ved middelvarme til de er bløde og klare.
Vend alle krydderierne sammen med mel, salt og peber, og vend kyllingestykkerne i halvdelen af blandingen.
Brun kyllingestykkerne af i gryden, og tag dem derefter kortvarigt op af gryden – hvor de lægges fra på en tallerken et øjeblik.
Tilsæt tomat, grøntsagsboullion, honning, dadler, abrikoser samt den andel halvdel mel og krydderiblanding i gryden og rør det godt sammen med løgene.
Kom kyllingestykkerne tilbage i gryden, med skindsiden op.
Tilsæt finthakkede mandler, kikærter samt fintrevet citronskal og saft.
Sæt låg på og kom gryden i en kold ovn, som tændes på 150 grader.
Lad retten simre i ovnen i 2 timer, hvorefter retten er klar til servering.
Tip
Opskriften kan tilberedes i tangine, Römertopf, stegeso, støbejernsgryde eller en helt almindelig gryde med låg, der kan tåle at komme i ovnen.
Den opskrift er som sendt fra himlen! Nu véd jeg, hvad mine gæster skal have på torsdag. Hjertelig tak!!
Hanne
Hvor er det skønt at høre, rigtig god fornøjelse ♡
Er der nogen, der har et råd til, hvad man kan bruge i stedet for citron? Eller skal det bare udelades?
En frustreret citrus-allergiker
Du kan bruge Sumak-
Sumak er et alsidigt krydderi, der tilfører en frugtig, syrlig og citrusagtig note til din madlavning. Det er særligt populært i landene rundt om Middelhavet og i det mellemøstlige køkken, hvor krydderier indgår i marinader, rubs og dips – eller drysses direkte på maden inden servering. Sumak er et af de få krydderier, der har en distinkt syrlig smag og anvendes derfor i det mellemøstlige køkken på samme måde som mand andre steder i verden ville anvende eddike, citron eller tamarind. Sumak indgår i den kendte krydderiblanding Za’atar og bruges i dressingen til den skønne brødsalat Fattoush. Sumak vokser på buske i tætte, koniske klaser og bærrene er klar til høst, når de når en dybrød farve.
Virkelig godt tip!
Jeg har brugt det mest til mellemøstligt inspirerede salater, men skal da helt sikkert bruge det noget mere.
I denne opskrift vil jeg anbefale at undlade citron og evt smage saucen til med en smule æblecidereddike i stedet – det er jeg sikker på vil blive lige så lækkert :)
Kh AC
Tusind, tusind tak!
Æblecidereddike havde jeg simpelthen ikke tænkt på, vil prøve at erstatter citrus med det fremover!
Atter engang TUSIND TAK en frustreret allergiker.
Kh sus
Hvor godt at høre, dejligt at det kunne hjælpe :)
Spændende ret – den står i ovnen nu :-)
Du skriver, at der skal 1 dadel i, jeg har brugt 5. Tænker du har skrevet forkert, hvor mange har du brugt?
Tak for en dejlig blog, som jeg ofte besøger…..
Det er helt korrekt med blot en dadel – jeg synes det passer perfekt, da det blot er en lille smagsgiver til retten, hvor der også er abrikoser til at give sødme. Men det er jo smag og behag :)
Tak for din søde hilsen, jeg håber det blev en lækker ret
Min datter kan ikke tåle tomat – mon jeg kan erstatte hakkede tomater med bouillon eller noget andet?
Ja, du kan fint undlade tomaterne og bruge boullion og evt en groftrevet squash i stedet.
Lækker blog du har.
Jeg har lige opdaget fordelen ved en stegeso, nu hvor jeg er på barsel med nr. 2.
Kan det passe du kun har fire opskrifter i kategorien römertopf, eller er det fejl i indeksering.
Den her opskrift var i hvert fald lækker
Hej Kristina,
Mange tak, det er dejligt at høre.
Rigtig mange af mine simreretter kan også fint laves i römertopf, lige som fx minestronesuppe, lasagnesauce mv kan tilberedes i den, så med en smule omskrivning og tolkning af en del af mine opskrifter, så kan den virkelig bruges til meget skønt.
Kh AC
Tak! Jeg vil gå i krig
Det lyder som en virkelig lækker ret, og den skal afprøves snarest ?. Kan man mon lade retten simre længere end de to timer? Elsker de retter der kan laves før børnene kommer fra skole og som kan stå og simre til spisetid. Så har vi god tid sammen og kan stadig kan spise lækker mad til aften ?
Du kan evt sætte ovnen på 125 grader og så kan den fint stå en times tid ekstra vil jeg tro :)
Rigtig god fornøjelse med den.
Kh AC
Hej
Jeg vil lave denne ret i aften, men den ene af os tåler ikke kikærter. Kan du anbefale en grøntsag, som passer i stedet? :)
Jeg vil blot undlade det og evt komme blomkålsbuketter i retten det sidste kvarter af tilberedningen – det vil også være lækkert
Kh AC
Hvad er det for en salat du har serveret til?
Blot lidt spinat, lynristede kikærter på panden, tahindressing og tørrede tranebær
Hej Ann-Christine
Kan den marrokanske kyllingegryde ikke færdiggøres I gryden på komfuret?
Jeg skal lave mad I vores bofællesskab til ca 30 personer og det ville være lettere at færdiggøre retten på komfur I stedet for ovnen.
På forhånd tak for dit svar.
Jo, sagtens – du lader den blot simre ved helt lav varme under låg
Kh AC
Helt fantastisk ret, som mine børn var vilde med! Rigtig god opskrift!!! :-)
Også tusind tak for dine øvrige opskrifter, som redder mig gang på gang:-)
Hvor er det dejligt at høre, tusind tak for din søde hilsen og pæne ord om mine opskrifter – det er jeg rigtig glad for ♡
Kh AC
Den står i ovnen nu, men vi kom sent igang, havde ikke lige set de to timer i ovnen. Kan tiden kortes af med højere varme? Jeg har lavet dobbelt portion.
Jeg bruger jævnligt dine opskrifter, og på onsdag vil jeg servere marokkansk kyllingebryst for er par venner. Den ser god ud. Mon du har en kage med appelsiner, jeg kunne bruge som dessert? Appelsinerne er så dejlige for tiden.
Venlig hilsen
Birgitte
Det lyder lækkert :)
Jeg har ikke endnu en appelsinkage blandt mine opskrifter herinde … men jeg kunne fint finde på at udskifte citronen med appelsin i denne kage.
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Jeg lavede denne her I weekenden efter at have koebt alle de der ikke daglige krydderier, og er saa glad for, jeg endelig tog mig sammen. Det var saa laekkert mad!!
Sikke en dejlig tilbagemelding, det er jeg glad for at høre :)
Vi har ikke en så stor gryde i diameteren. Kan man bygge ovenpå, eller er det så bedre med to gryder?
Mvh Frederikke
Det kan sagtens ligge i lag :)
Tak for denne opskrift. Fantastisk måltid. Citron gør bare noget godt her. Det er ikke sidste gang vi laver denne. Jeg kunne nemt finde på at servere den som gæstemad med en lækker salat til. Det er bare så skønt med mad der laver sig selv færdig i ovnen.
Hvor er det dejligt at høre at I synes godt om det.
Mange tak for din fine tilbagemelding.
Kh AC
Mon man kan fryse retten?
Det tror jeg da umiddelbart fint du kan, det er dog ikke forsøgt herfra :)
Det kan man :-)
Hej Ann-Christine
Tak for nogle inspirerende opskrifter!
Jeg får gæster fredag og vil gerne gå all-in med denne ret inkl. det foreslåede tilbehør. Men kyllingegryde i ovn, nybagt naan brød og nyristede kikærter på samme tid?
Mon nogle af tingene kan justeres ift temperatur/tid i ovn eller har du andre tips?
Mvh Lene
Hej Lene,
Mange tak for din søde hilsen :)
Jeg vil anbefale at lave kikærterne i forvejen og blot lune dem igen inden serveringen. Kyllingegryden kan ellers evt sættes på nederste rille i ovnen og så kan både naanbrød og kikærter tilberedes i den øverste halvdel af ovnen.
Rigtig god fornøjelse :)
Kh AC
Desværre fungerer det rigtigt dårlig med at printe denne side ved hjælp af “Udskriv opskrift” knappen. Meget af teksten mangler simpelthen i printet. Ligeledes fungerer det også rigtig dårligt med at kopiere teksten over i et Word-dokument, som jeg nogle gange bruger, når jeg oplever websider som denne, som giver problemer med at printe. Er det ikke noget, som kan fikses? – for jeg synes ikke, at det er særlig hygiejnisk at skulle have en computer eller en iPad med i køkkenet for at kunne studere opskriften på skærmen hele tiden.
Tak for din tilbagemelding.
Vi har det på listen over forbedringer ved næste designupdate :)
Når jeg tester en udskrift fra fx denne opskrift, så får jeg al teksten med, men godt nok på to sider.
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Jeg eeelsker den her ret :) jeg får besøg af nogle veninder i næste weekend og kunne godt tænke mig at servere den. Der er så en der ikke kan tåle gluten og ville høre om du har en god ide til at erstatte hvedemelet? Tænkte selv på mandelmel, men er ikke så erfaren i gluten-alternativer…
Hej Kjestine,
Jeg er heller ikke 100% inde i glutenfri madlavning, men vil også anvende mandelmel, som du selv har tænkt på.
Er sikker på det vil fungere glimrende til retten.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
En helt fantastisk ret❤️
Så skønt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften ♡
Kh AC
1000 tak for en lækker ret. Jeg har lavet mange af dine opskrifter, det er så super lækkert.
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen ♡
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine.
I opskriften skriver du 280 dåse kikærter. Kan der evt. være tale om en tastefejl? Det lyder lidt voldsomt ;-)
Hej Bente,
Godt spottet og tak for at gøre mig opmærksom på fejlen – det er lige en uheldig kombination af dåse og gram der har skabt knas.
Det er fluks rettet til :)
Kh AC
Hej Ann-Christine
uh-ha hvor lyder den marokkanske kyllingeret lækker, skal bestemt afprøves. MEN, generelt savner jeg en kommentar om retten er fryseegnet. Hvorfor tilføjer man ikke fryseegnet/ikke fryseegnet under rubrikken til antal personer?Mange hilsener gitte, bagsværd
Hej Gitte,
I Valdemarsro app har vi integreret oplysninger om fryseegnethed på alle relevante opskrifter – det er ikke på sitet endnu, men kommer måske på et tidspunkt.
Denne opskrift vurdere jeg umiddelbart ikke til at være fryseegnet, men det er ikke testet af,
Kh AC
Hej.kan der bruges andet end mel, da vi har en glutenallergier
Det er ikke testet, men du kan godt forsøge dig med glutenfri mel
Skal der kun en enkelt dadel i retten?
Ja, hvis det er medjool dadler, som jeg bruger – de er ret store i det – og skal blot hakkes fint, fordeles og i retten som smagsgiver.
Kh AC
Har du overvejet eller måske prøvet at skifte krydderierne ud med ras el hanout. Blandingen vil som regel indeholde alle eller mange af krydderierne plus lidt ekstra.
Det kan du fint gøre
Jeg kan godt lide at sammensætte mine egne krydderiblandinger, så har ikke så ofte blandingskrydderier (udover karry) i skuffen.
Kh AC
Lækker opskrift, som jeg vil servere for gæster på lørdag. Men… – Er det muligt at lade retten blive færdig (småsimre) i en gryde. Jeg har nemlig ikke en gryde, der kan gå i ovnen?
Ja, det kan du fint :)
Rigtig god fornøjelse med retten og middagen
Kh AC
Hvordan er det nu med en römertopf – skal det, jeg har brunet, køle helt ned, før jeg kan putte det i römertopfen og derefter i ovnen. Jeg har nemlig kun den og jeg er altid lidt bange for, at den knækker midt over, hvis der kommer for store temperaturskift for hurtigt.
Jeg er helt vild med dine opskrifter – og dine YouTube vejledninger!
Hej Lene,
Jeg kommer gerne vand i min römertopf og lader det trække en halv times tid. Derefter kan du evt komme lidt varmt vand oven i, så den bliver tempereret og derefter vil det være helt fint at komme det brunede kylling mv i.
Hvis du starter med at komme vand i, så römertopfen trække mens de andre ting gøres klar og du slipper for at lade det køle lidt af inden det kommes i.
God fornøjelse og mange tusind tak for din søde hilsen, det er vel nok dejligt at høre
Kh AC
Mums duften breder sig nu i køkkenet. Undrede mig lidt over at du putter løg og hvidløg i gryden før du bruner kyllingen. Er det ikke svært at få nok varme i gryden til at brune uden at løgene brænder på? Jeg byttede rundt på rækkefølgen i denne omgang, men tænker du må have en grund til at gøre som beskrevet? Er sikker på det smager skønt med begge fremgangsmåder, men er nysgerrig :-)
Tak for endnu en skøn opskrift som uden tvivl vil vække begejstring hos hele familien inden længe :-D
Hej Pernille,
Begge dele fungere sikkert fint. Jeg kan godt lide at sautere løgene først, så de får en rigtig god sødme til retten.
Håber det blev dejligt og I havde en god middag
Kh AC